Landscape Architecture Ski Area / Mountain Resort Planning & Design

client
 
services
 

Spruce Peak Village Center

Spruce Peak at Stowe marks the renaissance of Stowe Mountain Resort, providing long-anticipated mountain and facility upgrades, on-mountain accommodations and four-season attractions to the iconic ski destination. SE Group has been an integral part of this development since its inception in 2003, providing mountain planning, site planning, landscape architectural design and construction administration, as well as primary coordination between all members of this complex project’s design and implementation team. The Village Center project, completed in 2016, realizes the Master Plan’s vision of creating a vibrant, year-round gathering place and center of activity.  The success of this dynamic open space was recognized in 2017 when the project earned a Vermont Public Places Honor Award.

 

Project Highlights

Spruce Peak Village Center

  • Creation of a popular community open space and resort destination
  • The Village Center plaza transforms from a lush lawn and gathering space in the warm months to a 10,000 square foot ice rink during the winter season
  • Site design, landscape character and materials palette is inspired by the natural surroundings of Mt. Mansfield and the rugged character of Smugglers Notch